looooooooooooonnnngggggg gaaaaaappp

wa,tgk tjuk pun dh pnjang kn....hehehe.....em,ari ni saya bru abh exm...ader dua lgi paper sblm abh exm.....tp exm seterusnyer mggu dpn...lma tuuuuuuuuu....

bsan sngt gap pnjg ni....xthu nk bt per.....so,saya ngn kwn2 saya pun rncanglh nk kuar esk.....jln2.....and then sya trus g umah kakak saya kot....

saya duk umah dia dlm wape ari ni...sbb rumet saya pun dia blik....nnt saya duk sorg....bsan222.....

kakak kmbar saya (sa) dh blik mlm ni...naik bas kul 10 mlm ni....huhuhu.....adik saya pun dh bercuti....sya jer yg lmbt cuti.....jelesnyer....xsbr nk cuti.....huahuahua....

em,klah....saya lyn facebook plak.....tatata....

fikir2knlh....

bahagianya dapat pkwe cm dia....


saya ske tgk jari awek saya...
cntik btul....sungguh!!!
sampai tkut nk pegang...
bukan tkut patah...
tapi tkut nnt jari kitaorg tak blh tolong each other
di satu hari yang forever...di depan maha Esa...


saya ske tgk rmbut awek saya...
cntk btul....sungguh!!!
sebab tu saya blikn dia tudung...
bukn sbb jeles org lain tgk juga
tapi tkut nnt terbakar dek api neraka...
di suatu hari yg forever...

saya ske tgk body awek saya...
cntik btul....sungguh!!!
sbb tu saya blikn dia telekong...
supaya mse dia berjmpa dgn Kekasih dia Yang Esa..
dia lgi cntik dan berseri menghadapNya...
saya pun tumpang dpt pahala...

saya sedih tgk awek saya...
tak tdo,tak mkn rindu kt saya...
saya pun cmtu jgk...
ade problem yg sama...
dia tnyer ape ubtnyer?
saya pun bg dia Quran penenang jiwa..
semoga lbih cintaNya dari saya...

saya sedih tgk awek saya...
selalu pesan mcm2 kt saya...
makan,minum,drive elok-elok...
nnt awk sakit saya sush ati...bla bla bla ktanye...
tapi bila tgk movie sama-sama, burn asar maghrib gtu jer...
dia x kata satu ape pun...
berdosanyer saya....

kesimpulannya saya memang sayang dia...
nk jmpa dia forever...
yang forever punyer forever....
di dunia dan akhirat terutamanya...
jnji nk share heaven sama-sama...
bahagia slamanya....

semoga kami saling mengingati...
dosa sndri pun infiniti...
nak tanggung dosa dia lgi lpas ni...
semoga kami menginsafi dri...
Ya Allah ampunkanlh kami....
semoga kami dpt bersama selamanyer nnti...




p/s: andai anda seorg muslimah...
mesti seronok kn kalau pasanggn kita berfikiran cmtu...
then kalau anda seorg muslim...
apa kta tanamkn dalam hati cmtu...
cintu itu anugerah Allah...
pandai-pandailh kita menjga nikmat Allah itu yer...
semoga saya pun amik iktibar jga....

wassalam...

our song...

salam....

em,saya ader bt kuiz kt facebook...(promote facebook plak...hehehe)..em,saya bt kuiz tntg lgu yg sesuai ngn saya dari taylor swift....and then i got our song.....wau...i really like that song...

so,kt bwh ni saya bg lirik eh....korg hyati k.....


I was riding shotgun with my hair undone in the front seat of his car
He's got a one-hand feel on the steering wheel
The other on my heart
I look around, turn the radio down
He says baby is something wrong?
I say nothing I was just thinking how we don't have a song
And he says

CHORUS
Our song is the slamming screen door,
Sneakin' out late, tapping on your window
When you're on the phone and you talk real slow
Cause it's late and your mama don't know
Our song is the way you laugh
The first date "man, I didn't kiss her, but I should have"
And when I got home before I said amen
Asking God if he could play it again

I was walking up the front porch steps after everything that day
Had gone all wrong or been trampled on
And lost and thrown away
Got to the hallway, well on my way to my lovin' bed
I almost didn't notice all the roses
And the note that said

REPEAT CHORUS

I've heard every album, listened to the radio
Waited for something to come along
That was as good as our song

Cause our song is the slamming screen door
Sneaking out late, tapping on his window
When we're on the phone and he talks real slow
Cause it's late and his mama don't know
Our song is the way he laughs
The first date "man, I didn't kiss him, and I could have"
And when I got home, before I said amen
Asking God if he could play it again

I was riding shotgun with my hair undone
In the front seat of his car
I grabbed a pen and an old napkin
And I wrote down our song

video

hargailah org yg kita syg...

Jika kamu memancing ikan....
setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil terus ikan itu....
janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja....
kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan
mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang...
setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya....
janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja....
kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan
mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu....


Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh....
cukuplah sekadar keperluanmu....
Kerana apabila sekali ia retak....
tentu sukar untuk kamu menampalnya semula....
akhirnya ia dibuang....
sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terimalah seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan
janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... anggaplah dia manusia biasa.
Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya....
akhirnya kamu kecewa meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan
berterusan hingga ke akhirnya....


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu.
Menyayangimu. Mengasihimu.
Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain. Terlalu
mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yang akan menyesal.....

masa





masa,
sesungguhnya masa itu amat berharga,
berharga buat kita semua,
untuk kita menjalani harian kita...

masa,
kehilanganmu tidak disedari,
kelalaian dan kelekaan membutakan hati,
bila tersedar tiada guna lagi...

masa,
rancanglah masamu dengan teliti,
penuhilah masamu dengan berfikir,
tugasmu kepada Dia semasa di bumi...

masa,
kehadiranmu silih berganti,
ada siang ada malam,
ada musim sejuk ada musim bunga,
tapi kita sdarkah betapa pntingnya masa kepada kita???

masa,
masa setiap detik mengira,
menghitung hari kematian kita,
menunggu malaikat izrail mencabut nyawa,
tapi sdarkh kita???

hargailah masa sebaik2nya sebelum kita menyesal kerana masa tidak dapat diganti dan tidak dapat berpatah balik....


renung2kn.....chow...

beruntungnya menjadi wanita

1- Wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.

2- Wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.

3- Wanita saksinya kurang berbanding lelaki.

4- Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.

5- Wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.

6- Wanita wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.

7- Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.

8- Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yg tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??

- Benda yg mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yg tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.

- Wanita perlu taat kpd suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita?

- Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya. Manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya utk menyara isteri dan anak anak.

- Wanita perlu bersusah-payah mengandung dan melahirkan anak tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

- Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita iaitu isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya. Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki iaitu suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya.

- Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dgn 4 syarat sahaja iaitu Sembahyang 5 waktu, Puasa di bulan Ramadhan, Taat suaminya dan Menjaga kehormatannya (betulkan jika saya tersilap).

- Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala org pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.



jadi, bersyukurlah wahai wanita2 sekalian. jadilah muslimah yang baik dan berbakti kepada Islam dengan cara membantu suami, mendidik anak2 menjadi soleh dan solehah dll..

life is like a boat

lirik lagu:


Nobody knows who I really am.
I never felt this empty before
and if I ever need someone to come along
who’s gonna comfort me and keep me strong
We are all rowing a boat of fate,
the waves keep on coming and we can’t escape,
but if we ever get lost on our way,
the waves will guide you through another day
tooku de iki wo shiteru
toumei ni natta mitai
kurayami ni omoeta kedo
mekakushi sareteta dake
inori wo sasagete atarashii hi wo matsu
azayaka ni hikaru umi sono hate made eh
Nobody knows who I really am
Maybe they just don’t give a damn
but if I ever need someone to come along
I knew you will follow me and keep me strong
hito no kokoro wa utsuri yuku
nukeda shitaku naru
tsuki wa mata atarashii shuuki de fune wo tsureteku
And every time I see your face
The oceans heave up to my heart
And make me wanna strain at the oars
And soon I can see the shore
Oh I can see the shore
When will I see the shore
I want you to know who I really am
I never thought I`d feel this way towards you
and if you ever need someone to come along
I will follow you and keep you strong
tabi wa mata tsuzuite ku
odayaka na hi mo
tsuki wa mata atarashii shuuki de fune wo terashi dasu
inori wo sasagete atarashii hi wo matsu
asayaka mi hikaru umi sono hate made
And every time I see your face
The oceans heave up to my heart
And make me wanna strain up the oars
And soon I can see the shore
unme i no fune wo kogi
nami wa tsugi kara tsugi he to
watashi tachi wo osou kedo
sore mo suteki na tabi ne
dore mo suteki na tabi ne



this song is very touching....i like its lyric.....huhuhu


video

release tension....

salam,

huuu,ari ni bru lepas satu lgi paper....biokm klinik......pergghhhhh....soln dia mmg best....mmg mencbar ingtn otak saya........tp hrap result xtruk.....huhuhhu.... i like biokimia.....

skrg sya tgh lyn facebook tuk hilangkn stress dan segala tnsion.....huhuhu....lgpun saya ske tgk pet peliharaan saya di fb....cutenyer......ske,ske,ske....

em,tp esk saya kna study lgi......

em,ader 5 lgi exm yg akn mendatang.....ANTRANYER IALAH:

24/4 : imunologi
27/4 : gene expression
29/4 : biokm lanjutan
5/5 : amali biokm
7/5 : falsafah sains

hari2 setrusnyer saya berjoli dirumah sblm bermula praktikal.....huhuhuhu.....tkuuttttt



ape2 pun,saya wish all de best for all my frendzzzzz...
so sory for everything if my mistake make u all feel hurt.....
i'm not perfect bebeh.....


gud luck....yuhhuhuhuuhuuuu....

chow....

blik umah...












em,saya blik umah ari tu mse study week......lma xblik umah....rndu....hehe...jiwang plak....

kbetulan kak ngah saya bru bersalin.....smpatlh saya lihat wajah ank sedara saya yg kedua......cmel sangt....dia kcik jer....nama dia haikal.....nama penuh dia x slap nik mohd haikal......sdap kn.....msti hensem nnt....hehehe.....

em,ank sedara saya ni kecik jer.....berat dia cma 2.09 kg....tp tetp cutelah di mata mak sdara dia nih....hehehehe

ari tu dia msuk wad....sbbnyer terkena penyakit jaundice(penyakit kuning)...kesian...tgn dia smpai lebam sbb nurse tu cucuk dia amik drah....wawawawa.....skrg dlm proses untuk menurunkan penyakit kuning dia tu...hrap dia cepat sembuh...huhuhu....

sma2lah kita doa ek....

em,klah...chow....

12 rounds








Detective Danny Fisher (John Cena) is about to have the worst day of his life. A nearly untraceable internationally-known terrorist named Miles Jackson (Aidan Gillen) has kidnapped his girlfriend Molly Porter (Ashley Scott) and forced him into "12 Rounds" of dangerous games carefully plotted throughout the streets of New Orleans. Danny struggles to keep focus while the obvious ticking clocks and crude consequences that accompany each one of these "rounds" do their best to derail him from rescuing the love of his life before it's too late.

dinner biokm...




salam,
em,7hb ari tu ader dinner bg bdk biokimia....
em,agak meriah berbnding thun lepas....
semua pkai grand2.....ske tgk....
mknana xkurg jga sdap....bnyk yg saya mkn....huhuhhu....
harap thun dpn best jgk......yeeehhhuuuuu...

perbezaan cara basuh kencing bayi...

Perbezaan ini, antaranya ialah tentang kandungan kencing kedua-dua bayi itu sebelum umur mereka mencapai dua tahun yang hanya bergantung kepada susu ibu. Perhatikan satu hadith saw yang yang bermaksud: Umm al-Qais menceritakan bayi lelakinya yang belum mencapai dua tahun dibawa kepada Rasulullah saw lalu bayi itu kencing di atas pakaian baginda; baginda meminta air lalu merenjis pakaiannya yang terkena kencing tetapi tidak membasuhnya, (riwayat al-Bukhari, Muslim, Abu Dawud).
Demikian pula diceritakan oleh Umm al-Fadl bahawa al-Husain bin Ali kencing di atas riba Rasulullah saw lalu aku bertanya, lalu dijawab oleh baginda air kencing kanak-kanak lelaki hanya perlu direnjiskan air dan air kencing kanak-kanak perempuan dibasuh (riwayat Ahmad).
Kaedah menyucikan kencing kedua-dua bayi lelaki dan perempuan yang berbeza itu tentulah ketentuan syariah yang ada hikmahnya. Dalam fiqh, kencing kanak-kanak lelaki dianggap najis ringan atau mukhaffafah, berbeza dengan air kencing perempuan. Dua orang saintis Muslim dari Universiti Duhuk Iraq yang bernama Asil Muhamamd Ali dan dan Ahmad Muhammad Saleh cuba menyelami kemungkinan hikmah yang ada di sebalik dua hukum yang berbeza itu.
Mereka mengkaji seramai 35 bayi lelaki dan 38 bayi perempuan. Air kencing mereka dianalisis khususnya analisis yang berkaitan dengan kandungan bakteria. Kanak-kanak itu dikelaskan kepada umur masing-masingnya sebulan, dua bulan, tiga bulan dan seterusnya dengan anggapan semakin muda usianya mereka semakin bergantung kepada susuan ibu sebagai makanan mereka. Mereka menumpu perhatian kepada bacteria escherichia coli. Keputusan yang diperoleh ialah seperti yang berikut:
Bagi usia 30 hari: kandungan bakteria dalam kencing kanak-kanak perempuan 95% lebih tinggi daripada bakteria dalam kencing kanak-kanak lelaki. Bagi usia 60 hari: kandungan bakteria dalam kencing kanak-kanak perempuan 91% lebih tinggi daripada bakteria dalam kencing kanak-kanak lelaki. Bagi usia 90 hari: kandungan bakteria dalam kencing kanak-kanak perempuan 93% lebih tinggi daripada bakteria dalam kencing kanak-kanak lelaki. Bagi usia melebihi 90 hari: kandungan bakteria dalam kencing kanak-kanak perempuan 69% lebih tinggi daripada bakteria dalam kencing kanak-kanak lelaki.
Hasil penyelidikan ini menunjukkan bahawa kandungan bakteria dalam kencing kanak-kanak perempuan semakin berkurangan apabila umur meningkat manakala kandungan bakteria dalam kencing kanak-kanak lelaki semakin meningkat dengan peningkatan umur.
Menurut kedua-dua pengkaji Muslim itu, hakikat saintifik yang terlindung di sebalik syariat Islam berkaitan dengan air kencing bayi menunjukkan syariat Ilahi sangat sesuai dengan fitrah kejadian manusia. Sebagai Muslim, tentulah kita yakin bahawa Pencipta yang mencipta manusia lebih mengetahui tentang fitrah kejadiannya lalu syariat diturunkan berdasar fitrah itu.
Lelaki dan wanita daripada anak Adam as berbeza sesuai dengan fitrah kejadian masing-masing. Hal ini ditegaskan dalam al-Qur’an apabila ibu Maryam yang menyangka melahirkan anak lelaki tetapi bayi perempuan, yakni Maryam yang dilahirkan.
“Tatkala ia melahirkannya lalu ia berkata Tuhan-ku, aku telah melahirkan bayi perempuan, sedangkan Allah lebih mengetahui bayi yang dilahirkan itu, dan bukanlah sama lelaki dengan perempuan, dan sesungguhnya aku namakannya Maryam…” (Ali-`Imran, 36).
Lelaki dan perempuan mempunyai keistimewaan masing-masing. Masing-masing mempunyai kelebihan yang tidak dimiliki yang lainnya, ibarat tangan kiri dan tangan kanan, seperti kaki kiri dan kaki kanan. Kedua-duanya tidak sama tetapi sepadan yang diperlukan kedua-duanya untuk melangkah ke hadapan. Namun dari segi amanah dan tanggungjawab serta perintah mencari ilmu kedua-duanya diberikan hak yang sama oleh Islam sejak dahulu.

fast and furious






Heading back to the streets where it all began, two men rejoin two women to blast muscle, tuner and exotic cars across Los Angeles and floor through the Mexican desert. When a crime brings them back to L.A., fugitive ex-con Dom Toretto reignites his feud with agent Brian O'Connor. But as they are forced to confront a shared enemy, Dom and Brian must give in to an uncertain new trust if they hope to outmaneuver him. And from convoy heists to precision tunnel crawls across international lines, two men will find the best way to get revenge: push the limits of what's possible behind the wheel.